És necessari que la meva farmàcia estigui en Internet?

Hola de nou a tots, pels quals acabeu d’arribar us aconsello que llegiu el post anterior que donava inici a aquest cicle d’articles, sobre:

Que haig de saber per iniciar la marxa de la meva farmàcia en Internet i amb això, aprendre tot el que necessito per crear una web, una tenda online, un blog o com gestionar les xarxes socials o l’enviament d’informació als teus pacients / clients.

Contestant a la pregunta que dóna nom a aquest article, la meva resposta és , però això, no vol dir que sigui una resposta vàlida per a tots.

No obstant això, a través del present post, anem a analitzar pros i contres de la situació plantejada.

La primera reflexió, la realitzaria des del punt d’analitzar què és realment imprescindible en la nostra farmàcia:

  • La creu lluminosa del carrer, és un indicatiu de la ubicació, però és imprescindible?
  • A algú se li plantejaria l’opció de no retolar la façana, amb com a mínim, un cartell amb el nom de farmàcia.
  • També podríem plantejar-nos el per què, donar serveis que ningú ens obliga, però que tenim: bàscula, presa de tensió, etc…

Aquesta breu introducció, només serveix perquè vegem que totes les accions que no són merament l’exercici de la professió i la dispensació dels fàrmacs, són accions de comunicació, promoció i servei. I és aquí, on entra la raó d’estar presents en Internet.

Moltes de les accions que hem realitzat per donar a conèixer la nostra farmàcia, estaven dirigides a atreure als nostres veïns per a que triessin la nostra farmàcia respecte a una altra, o més recentment que triessin el nostre establiment versus altres opcions on comprar el producte desitjat.
No obstant això, els temps canvien i actualment ens trobem enfront d’una doble situació molt diferent al que ocorria en el passat; els carrers ja no són el major aparador comercial i en molts casos, els clients no vénen a tu, si no que tu has d’anar a per ells, desgraciadament ara per ara, tenir una farmàcia, ja no és sinònim de ser un centre de referència per a l’adquisició de multitud dels productes que dispensem.
I ara arriba la pregunta incomoda, si la gent, sobretot aquest públic menor de 40/45 anys, no ha desaparegut. On està? Doncs la resposta per més que ens pugui disgustar, és que es troba comprant o com a mínim buscant informació en Internet, amb el que no estar allí, és sinònim de deixar d’estar presents en la seva quotidianitat.
Actualment, una persona, és veritat no totes, però si cada vegada més, quan busca la ubicació d’algun establiment o servei, agafa el seu mòbil i li pregunta:
-Farmàcia prop de mi- A la qual cosa, el dispositiu gràcies a la multitud d’aplicacions de “Aroundme” (cerca al meu voltant), li llança una resposta i fins i tot la ruta més curta per arribar a ella.
Però també, pregunten per un producte, un servei, … és aquí on comença a ser important, que a més d’informar que existim i on estem, funció que amb simplement tenir ben emplenada la nostra fitxa de Google My Business, seria suficient, deixa de ser-ho doncs necessitem llançar a la xarxa tota la informació possible de la nostra farmàcia: què fem, què venem, quins serveis prestem, etc…
I és que, en un futur proper, potser molt proper, només tenim a veure l’actitud de la gent més jove respecte a les noves tecnologies, el no estar en Internet podria donar motiu a la famosa frase de si no estàs no existeixes. De fet, ho sabeu, doncs pràcticament totes les farmàcies disposeu de Facebook, encara que moltes ho fan de manera incorrecta, i fins i tot algunes d’elles, contravenint les normes del propi Facebook, amb el que s’arrisquen al fet que un dia, no puguin entrar al seu perfil, doncs l’hi hauran tancat, i el pitjor de tot, sense poder recuperar tot el treball invertit.
Tal com ocorre en la majoria de països del nostre entorn europeu, el disposar d’una correcta presència en Internet, serà equiparable a tenir ben retolada la farmàcia, disposar d’una creu senyalitzadora, cuidar al màxim l’establiment i el seu aparador o prestar especial atenció a la publicitat de l’oficina de farmàcia.
Recordeu el moment de l’aparició dels mòbils? Quants de vosaltres en el seu inici vau realitzar l’afirmació de – jo no vaig a tenir un, ja solament em falta que em puguin localitzar a tota hora-. Us sona? Quants de vosaltres no disposa de mòbil? Quants no l’useu per buscar, veure xarxes socials, whatsappejar,…?
Jo que ja tinc 50 anys ;-), quan arribo a una població més o menys coneguda i busco alguna cosa, a qui primer consulto és al meu mòbil i solament si el resultat no em convenç, donc pas a la segona opció, preguntar a algun transeünt.
I us trasllado una reflexió que em vaig fer ja fa bastant temps. Per què em vaig a fiar de l’opinió d’un sol individu, si habitualment en Internet, vaig a poder llegir diverses opinions de diferents llocs? O és que vosaltres, quan reserveu per primera vegada un hotel, un restaurant, … No consulteu les opinions d’altres usuaris.
Avui per anar acabant us vaig a respondre a 2 preguntes que molts de vosaltres m’heu realitzat:
És rendible tenir una tenda online de farmàcia?
La resposta és: A curt termini no, les que han tingut l’oportunitat de generar uns interessants ingressos, han estat les que es van llançar ja fa temps i amb la falta de competència, van tenir tot el mercat per a elles.  Actualment, els inicis d’una tenda poden arribar a ser decebedors, no obstant això, a mitjà / llarg termini és sempre rendible. Per què? Doncs pel mateix que hem comentat al principi, perquè es converteix en el millor i major aparador de la nostra farmàcia, enmig de l’avinguda comercial més transitada en l’actualitat. Si en aquests moments des de casa meva busco: Comprar el producte X en la població on estàs tu. Vaig a trobar algun resultat? I si el trobo, aquest resultat és la teva farmàcia? I així, et podria formular multitud de consultes que actualment es realitzen en Internet i que estan fetes per la pròpia gent del teu voltant o per gent que arriba per primera vegada a la teva població o al teu barri.

En el proper article, aprofundiré en aquesta qüestió.
La segona pregunta i més ràpida de contestar. Quant temps li haig de dedicar?

I dic ràpida, doncs normalment el temps és igual a rendibilitat i resultats, quant més temps i recursos inverteixis més rendiment aconseguiràs, ara bé, sempre que facis el que facis, ho has de fer de la manera correcta. I és que, si saps, utilitzant molts menys recursos dels quals penses, tant en temps com en diners, pots aconseguir òptims resultats, recorda, en un termini raonable de temps. Aquest punt, també el desenvoluparé en les properes entrades.
Espero veure-us en el meu proper post. I com sempre dic, el millor exercici és pensar i després actuar, no obstant això, molts només es queden pensant i després sempre arriben tard 😉
Us sona la frase de: – Això jo ja ho havia pensat- Però després va arribar un altre i ho va fer abans que tu.

Jordi Font de Mora CEO Farmacom

Jordi Font de Mora Carreras (113 Posts)

Más de 30 años trabajando en el sector de la publiciad y el marketing, diplomado en emarketing, ecommerce y community management. Desde 2013, realicé un proceso de adaptación de mis conocimientos para poder atender a todas las nuevas necesidades que cualquier oficina de farmacia va a precisar en Marketing Digital, Redes Sociales y Transformación Digital del sector farmacéutico.


Jordi Font de Mora Carreras

Más de 30 años trabajando en el sector de la publiciad y el marketing, diplomado en emarketing, ecommerce y community management. Desde 2013, realicé un proceso de adaptación de mis conocimientos para poder atender a todas las nuevas necesidades que cualquier oficina de farmacia va a precisar en Marketing Digital, Redes Sociales y Transformación Digital del sector farmacéutico.

Leave a Reply