La farmàcia i la por a Internet. Amic o enemic?

Bon dia a tots, després de l’aturada estiuenca i escolar, comencem un nou curs i una nova etapa formativa i divulgativa.
Divendres passat 9 de setembre, vaig tenir l’honor de ser convidat a la presentació del pla formatiu 2016/17 del #Micof de València, que un any més, ha proposat un ampli i complet programa formatiu per als seus col·legiats i professionals afins. Dins del programa, s’impartiran diferents cursos pensats per a dotar al professional farmacèutic de coneixements al món d’Internet, el seu ús, les seves possibilitats i sobretot, com fer-ho correctament i dins de la legalitat en tots els seus vessants.
Per iniciar l’acte, la farmacèutica Marián García@boticariagarcia va realitzar una ponència sota el títol, “Farmacèutics i Dr. Google: Amics o enemics? Explicant la seva pròpia experiència amb les noves tecnologies de la informació i on va deixar, unes molt interessants reflexions.
La primera i més evident, va ser tot el que va fer durant el seu trajecte amb tren gràcies al seu telèfon mòbil: llegir el correu, veure les notícies, veure algunes ofertes i fins i tot comprar algun producte. Un clar exemple que ja no ens connectem a Internet, en molts casos vivim en Internet. La comoditat, la quantitat d’informació i els hàbits ens han portat a això, benvinguda sigui la omnicanalitat, ja que, com a usuaris, podem triar el mitjà que desitgem a cada moment, per accedir a tot tipus de serveis i productes. I no per això, deixarem dde fer servir un, en detriment d’un altre.
La segona reflexió i potser més cridanera, la porto ressaltant des de fa molt de temps en els meus cursos, és la manca d’informació de qualitat en l’entorn online, i això com es tradueix, doncs simplement en què, si no hi ha autèntics professionals abocant contingut a la xarxa, altres freturosos de coneixements en la matèria, ho fan i moltes vegades de manera errònia i fins i tot amb informació que pot ocasionar seriosos danys a la persona que ha realitzat la cerca o consulta.
Marián va deixar constància d’algun que un altre exemple molt destacable, però el resultat és bastant simple: la gent busca i si no hi ha informació creada per professionals, la gent aterra a les pàgines de blogers, que de vegades parlen de moda, altres vegades de relacions socials i fins i tot s’atreveixen a donar consells de bellesa i salut, tot des del seu absolut desconeixement, però estan aquí i les segueixen milers d’usuaris. Per què? Perquè no hi ha suficient contingut, creat per professionals, per donar resposta a totes les consultes realitzades.
En resum, durant la ponència es va deixar clar que el futur és el que és i que per més que vulguem retardar-ho o fins i tot impedir-ho, la realitat és que actualment el constant creixement del nombre d’internautes (que a Espanya se situa en el 64,5 de la població de més de 15 anys), fa del canal d’Internet un mitjà que qualsevol professional que desitgi estar en contacte amb els seus pacients, haurà de tenir present i estar on ells estan.
Un últim exemple de l’ús a nivell servei, doncs l’estar en Internet no ha de tenir com a únic objectiu el vendre directament, va ser recrear la situació que a tots alguna vegada ens ha passat, un client desitja més informació del producte adquirit, però no té temps per a una explicació completa en aquest precís moment de la compra en la farmàcia, però que fàcil és, convidar-ho al fet que vegi la nostra recomanació o explicació a la nostra web, que a més serveix de forma genèrica per a ell i per a qualsevol internauta que busqui aquest tipus d’informació o consulta, bé sigui un post, una infografia o un vídeo. Però acordar-vos aquest contingut ha de ser perdurable, per la qual cosa ha de quedar present en algun lloc web, no en una xarxa social que no llanci resultats a Google. I a més de donar resposta als seus dubtes, reforcem la nostra imatge de marca, deixem de ser una farmàcia en genèric a ser, la farmàcia  de referència per a aquest usuari, segur que recordarà el nostre nom, si no és que ho afegeix directament a la seva llista de favorits.

Benvingut al món del BRANDING de la teva farmàcia.

Jordi Font de Mora Carreras (113 Posts)

Más de 30 años trabajando en el sector de la publiciad y el marketing, diplomado en emarketing, ecommerce y community management. Desde 2013, realicé un proceso de adaptación de mis conocimientos para poder atender a todas las nuevas necesidades que cualquier oficina de farmacia va a precisar en Marketing Digital, Redes Sociales y Transformación Digital del sector farmacéutico.


Jordi Font de Mora Carreras

Más de 30 años trabajando en el sector de la publiciad y el marketing, diplomado en emarketing, ecommerce y community management. Desde 2013, realicé un proceso de adaptación de mis conocimientos para poder atender a todas las nuevas necesidades que cualquier oficina de farmacia va a precisar en Marketing Digital, Redes Sociales y Transformación Digital del sector farmacéutico.

Leave a Reply