Google Analytics, per què i com utilitzar els seus panells.

Uses Google Analytics?

Si la teva resposta és afirmativa, llavors estaràs utilitzant o, almenys hauràs sentit parlar sobre els seus panells. Si no ho estàs fent, et recomano que ho provis. Els panells de Google Analytics són realment útils. En aquest post, voldria aportar-te alguns consells sobre com utilitzar-los. Ho faré de manera general, perquè cada persona pugui aplicar-li-ho a les seves necessitats concretes.

Panells de Analytics: com han d’enfocar-se

Fa temps vaig comentar el per què m’interessa l’analítica digital. En aquest cas, voldria entrar més al detall, comentant com utilitzar una de les funcionalitats de Google Analytics, la que probablement és l’eina d’analítica digital més estesa, especialment en el vessant “clickstream” de l’analítica digital. La funcionalitat concreta són els panells o dashboards.

5 consells per enfocar els panells de Google Analytics:

1) Estableix abans els KPI’s

Abans de començar a utilitzar els panells de Analytics, dedica el teu temps a establir els kpi’s. Els KPI’s són els indicadors clau que t’ajudaran a seguir l’evolució de la teva web corporativa, del teu blog, de la teva aplicació mòbil o de qualsevol altre mitjà que puguis seguir mitjançant Analytics. Aquí tens alguns consells per establir KPI’s en projectes digitals.

2) Pensa en el que vols seguir cada dia

Després d’haver enfocat la teva analítica digital de manera adequada mitjançant el punt anterior, centra’t a aconseguir que, d’un cop d’ull, puguis veure el que més t’interessa seguir. De fet, els panells de Google Analytics es van crear per a això. A partir d’aquí, podràs saber quants panells vols crear. Recorda que pots crear fins a 20 panells per a cada vista de Analytics, amb un màxim de 12 ginys cadascun, és a dir, de conjunts de KPI’s i mètriques.

3) Revisa la concepció de les teves KPI’s en funció de l’evolució del negoci

Si en el punt número 1 t’aconsellava que abans de començar a utilitzar els teus panells de Analytics establissis els indicadors clau, ara et dic que el punt número 3 es refereix a adaptar el teu establiment de KPI’s i mètriques clau a l’evolució del teu negoci. És a dir, potser al principi del teu projecte d’analítica digital vas concebre uns indicadors que et servien i ara ja no, o potser has d’afegir més. Per tant, adapta els teus panells de Analytics a les teves noves necessitats de mesurament. Per cert, si llegeixes amb freqüència aquest blog, sabràs de la importanciade dels indicadors vanidosos.

4) Fes una llista del que vols compartir amb altres persones

El fet de reflexionar sobre quins elements vas a voler compartir és molt important, atès que en Google Analytics pots compartir els teus panells de fins a 3 maneres diferents:

Compartint-ho íntegrament: si utilitzes aquesta possibilitat, compartiràs el panell amb els altres usuaris de la vista que estàs utilitzant. Tingues en compte que ho compartiràs tot, tant la configuració com les dades que conté.

Mitjançant un enllaç de plantilla: aquesta opció solament comparteix la configuració d’aquest panell i en cap cas les dades.

Aportant-ho en la galeria de solucions d’Analytics: aquesta opció serveix per aportar els teus coneixements a la comunitat de Google Analytics, en aquest cas en termes de dashboards.

Com et deia, el fet de saber exactament què vols compartir quan estiguis elaborant els teus panells t’ajudarà molt a determinar què és el que desitges compartir amb altres usuaris o amb altres persones -encara que no siguin usuaris d’Analytics, per exemple mitjançant email-.

5) Acudeix a la galeria de solucions de Analytics

Com he comentat en l’anterior punt, l’equip de product managers de Google Analytics va crear un espai en el qual poder compartir i anar a buscar panells i altres solucions ja creades per altres analistes. En aquest sentit, pots acudir allí per trobar plantilles de panells que et poden interessar -és a dir, la configuració exacta-, informes predeterminats i generalitzats, al mateix temps que altres aspectes que amb tota seguretat de tiraran una mà en la teva labor d’anàlisi web i/o digital.

Algunes idees per KPI’s que et podrien interessar

Si no conec el teu negoci, no et puc dir què hauries de seguir, al meu entendre, és clar. Per això pren-te les següents idees com a exemples i no com alguna cosa que ha de seguir qualsevol negoci:

Com estan evolucionant els teus continguts

Quin volum de visites t’arriben des de mòbils

Com funciona el teu web a nivell de temps de càrrega i altres aspectes tècnics

Què li aporten els mitjans socials al teu web a nivell de tràfic i interaccions

Quantes visites vénen a través de cercadors (cerca orgànica)

Quantes visites vénen a través de tràfic de pagament (Google Adwords, per exemple)

Aquestes són solament algunes. Com he dit, pren-te-les com alguns exemples de preguntes que pots fer-te per determinar què et convé tenir controlat mitjançant Google Analytics.

FONT: Roger Bretau

Jordi Font de Mora Carreras (113 Posts)

Más de 30 años trabajando en el sector de la publiciad y el marketing, diplomado en emarketing, ecommerce y community management. Desde 2013, realicé un proceso de adaptación de mis conocimientos para poder atender a todas las nuevas necesidades que cualquier oficina de farmacia va a precisar en Marketing Digital, Redes Sociales y Transformación Digital del sector farmacéutico.


Jordi Font de Mora Carreras

Más de 30 años trabajando en el sector de la publiciad y el marketing, diplomado en emarketing, ecommerce y community management. Desde 2013, realicé un proceso de adaptación de mis conocimientos para poder atender a todas las nuevas necesidades que cualquier oficina de farmacia va a precisar en Marketing Digital, Redes Sociales y Transformación Digital del sector farmacéutico.

Leave a Reply